petak, 5. travnja 2019.

ROBERT FRANK

1991. - 2019. TELEGRAFSKI IZVJEŠTAJ IZ ULJANIKA, TAKO JE TO RADIO GLAVAŠEVIĆ IZ VUKOVARA

Uljanik će šutke pasti. Kao Vukovar. Obećana pomoć iz Zagreba ne stiže. Jedino Australac može pomoći.

 | Autor: Robert FRANK

Izvještaji Siniše Glavaševića o Vukovaru su predložak po kojem novinari mogu izvještavati o - Uljaniku. Dakle, za početak, svakim je danom sve lošije. Tako je bilo u Vukovaru, tako je i u Uljaniku. Zatim: kao što je Vukovar šutke pao, život je istu sudbinu očito namijenio i Uljaniku
Izvještavanje o Uljaniku neodoljivo podsjeća na posljednja javljanja iz Vukovara vrhunskog radijskog voditelja i još većeg čovjeka Siniše Glavaševića. On je ujesen 1991. iz prve ruke tjednima, danima, satima i u zadnjim minutama svjedočio o paklu koji je u tom gradu-heroju pokazao svoje najgore lice. Samo herojska borba i smrt. Glavaševićeva su javljanja bila kratka, jasna, precizna, bolna, ubitačna. Taj Glavaševićev vapaj u pomoć bilo je mučno slušati. Svakog je dana hrvatskoj javnosti telegrafski referirao o stanju u opkoljenom gradu. Broju ubijenih i ranjenih. Sve dok Vukovar nije pao, a Glavašević je brutalno ubijen.
Njegovi izvještaji su predložak po kojem novinari mogu izvještavati o - Uljaniku. Dakle, za početak, svakim je danom sve lošije. Tako je bilo u Vukovaru, tako je i u Uljaniku. Zatim: kao što je Vukovar šutke pao, život je istu sudbinu očito namijenio i Uljaniku. Šutke će i on pasti. Postoji još jedna velika sličnost - u Vukovar zadnja i spasonosna pomoć nije stigla, pa neće ni u Uljanik. Po jednoj od nekoliko povijesnih istina (ne)službena je politika grad odlučila žrtvovati. Nije ga se moglo braniti. Tako će i Uljanik pasti - odlukom politike koja ga nije mogla, znala ili htjela sačuvati. Kao što su traumatizirani Vukovarci s puno opravdanog straha i malo ljudske naivne nade dočekali ulazak u svoj grad mrskih neprijatelja, misleći da će ih poštedjeti, tako i uljanikovci sa strahom, ali i s malo ljudske naivne nade, očekuju taj dan u kojem će im se reći - ostajete na životu. Iako će im se, puno vjerojatnije, reći - gotovo je. E pa, Vukovar je pao, i Uljanik će pasti.
Odljev znanja
Teško je gledati kad se simboli urušavaju. To je kraj života: u Vukovaru doslovno, u Uljaniku, srećom, samo simbolički. Nego, kakvo je stanje u Uljaniku, pitate se. Telegrafski, kako bi Glavašević izvijestio iz opkoljenog Vukovara, situacija u pulskom brodogradilištu izgleda ovako.
"Kadrovska služba radi samo utorkom i petkom. Ostale dane - ne. Štrajk je, naime, u tijeku. Radnici koji su odlučili otići čekaju jedan od ta dva dana. Samo tada mogu dati otkaz. Tada mogu podignuli svoju dokumentaciju. Ovog utorka navodno ih je otišlo oko 80. Prisutan je svakodnevni odljev znanja. Uljanikom je zavladalo rasulo. Sve je manje ljudi. Ako se ode u stečaj, neće imati tko prosvjedovati. Uljanik će tada šutke pasti. To je možda i cilj Zagreba. Eutanazija. A dotad je za brodogradilište sve manje dobrih scenarija. Manevarski prostor za opstanak vidljivo se sužava. Sustav se urušava na dnevnoj razini. Obećanja su postojala, no sada ih se više nitko i ne sjeća. Pomoć iz Zagreba ne stiže. Ne stižu ni rješenja. Uljanikovci su prepušteni sami sebi kao te '91. i Vukovarci.
Šutnja
Ipak, pulskim brodograditeljima sramežljivo se nudi nada spasa. Australska Scenic Grupa. Spremni su izgraditi još jedan polarni kruzer. Naravno, pod određenim uvjetima. S njima treba sjesti i razgovarati. Dosađivati, moliti, uvjeravati. Tako se to radi. Nije lako dogovoriti posao od milijarde kuna. Treba garantirati da će se izvršiti. S tim bi novcem Uljanik preživio krizno razdoblje. I tek onda bi na red mogla doći gradnja Jadrolinijine flote. Ona ionako može samo popuniti rupe u proizvodnji. Nema potencijal za spas Uljanika.
No oni koji bi trebali reagirati na Australce i Jadroliniju - šute. Umjesto buke u eteru i glavaševićevske herojske borbe do zadnje kapi krvi i zadnjeg atoma snage, Uprava se brodogradilišta kukavički povukla. Izolirala se. Udaljila od realnog svijeta. Ignorira šanse koje još postoje. Šteta je ne pokušati ih iskoristiti. Ma bojim se, gotovo je. Uljanik će pasti kao Vukovar. Šutke. Jedino ga taj Australac može spasiti".   

Nema komentara:

Objavi komentar