VRAĆA SE U REMETINEC

SANADER IDE U ZATVOR NA ŠEST GODINA! Vrhovni sud potvrdio presudu i prihvatio žalbu USKOK-a, povećao zatvorsku kaznu bivšem premijeru i šefu HDZ-a


Zagreb, 150414.
Na Zupanijskom sudu je nastavljeno sudjenje bivsem premijeru Ivi Sanaderu u slucaju Planinska.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matic / CROPIX


NOVO 16:05 Protiv Ive Sanadera određen je istražni zatvor pošto je preinačena prvostupanjska presuda te mu je izrečena kazna zatvora teža od pet godina, potvrdio je glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić.
"Time je automatski određen obligatorni istražni zatvor", rekao je Devčić.
Rješenje o istražnom zatvoru dostavljeno je Županijskom sudu, odmah je izdan i dovodbeni nalog te je proslijeđen policiji.
"Ako osuđenika nema na adresi, policajci će ga eventualno potražiti ondje gdje smatraju da bi mogao biti. Ako se uskoro ne bi mogao naći, raspisivala bi se tjeralica", objasnio je Devčić.
__________________________
15:20 Nakon što je zagrebački Županijski sud zaprimio rješenje Vrhovnog suda prema kojemu je bivšemu premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Planinska izrečena kazna od 5 ili više godina zatvora u tijeku je raspisivanje dovedbenoga naloga policiji kako bi ga uhitili te sproveli u Remetinec na odsluženje kazne.
Naime, u slučajevima kad je izrečena kazna zatvora od 5 ili više godina osobu se odmah uhićuje, odnosno, ne čeka se poziv suca izvršenja.
Kako smo neslužbeno doznali sa zagrebačkog Županijskog suda, dovedbeni nalog bit će raspisan ili danas do kraja radnog vremena ili najkasnije sutra prijepodne.
Gdje se trenutno bivši premijer nalazi ne može se doznati. Njegova odvjetnica Jadranka Sloković nije se javljala na naše pozive.
Predmet Planinska trenutno je dobila sutkinja Irena Kvaternikbudući je sutkinja koja je donijela presudu u tom slučaju, Jasna Smiljanić, u međuvremenu raspoređena na odjel drugog stupnja Županijskog suda u Zagrebu.
__________________________
Prema neslužbenim informacijama, Vrhovni sud RH je nakon ovotjedne sjednice žalbenog vijeća u predmetu Planinska potvrdio osuđujuću provostupanjsku presudu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera.
Navodno je prihvaćena samo USKOK-ova žalba u pogledu visine kazne te mu je kazna s četiri i pol godine zatvora, koju mu je izrekao Županijski sud u Zagrebu, povećana na šest godina zatvora.
Glasnogovornik Vrhovnog suda Željko Pajalić nije želio komentirati neslužbene informacije.
"Nakon razmatranja žalbi tužiteljstva i obrane vijeće Vrhovnog suda donijet će odluku. Ako je preinačenom presudom izrečena kazna od pet ili više godina, vijeće bi moralo odrediti i obligatorni istražni zatvor", kazao je Pajalić za Hinu. 
Za sada nema informacija o odluci Vrhovnog suda u pogledu dvojice suoptuženika, Mladena Mlinarevića i Stjepana Fiolića, kojima je prvostupanjski sud izrekao po godinu dana zatvora koji im je zamijenjen radom za opće dobro.
Prije dva dana na Vrhovnom sudu RH počela je sjednica žalbenog vijeća u predmetu protiv bivšeg premijera i ostalih optuženih u aferi Planinska.
Podsjetimo, nepravomoćnom presudom Sanader je po USKOK-ovoj optužnici proglašen krivim da je pomogao bivšem saborskom zastupniku HDZ-a Stjepanu Fioliću i njegovim tvrtkama da 2009. godine po cijeni znatno višoj od tržišne proda zgradu u Planinskoj ulici u Zagrebu Ministarstvu regionalnog razvoja. Prema presudi, državni proračun je zbog prenapuhane cijene oštećen za 15 milijuna kuna, a Sanader je od Fiolića dobio "proviziju" od 17 milijuna kuna.
Upravo je Fiolić priznao da je uz Sanaderovu pomoć prodao zgradu temeljem lažnog elaborata, te je rekao da je odnio Sanaderu 10 milijuna kuna i milijun eura u njegovu kuću u Kozarčevoj. Nekadašnji ministar regionalnog razvoja Petar Čobanković također je iznio priznanje te je prije početka suđenja osuđen temeljem nagodbe s USKOK-om na godinu dana zatvora, koji mu je zamijenjen radom za opće dobro. Kaznenih postupkom obuhvaćen je i Mladen Mlinarević iz Inženjerskog biroa, kojega je USKK teretio za pomaganje u zloupotrebi zbog izrade prenapuhane procjene vrijednosti nekretnine.
Prvostupanjskom presudom Mlinarević i Fiolić osuđeni su na po godinu dana zatvora koji im je zamijenjen radom za opće dobro. Ujedno je Sanaderu naložen vraćanje primljenog novca, 17 milijuna kuna, a spomenutu razliku u cijeni od 15 milijuna kuna u državni bi proračun solidarno trebali nadoknaditi Sanader, Fiolić i njegove dvije tvrtke. Tim je tvrtkama izrečena i novčana kazna od ukupno 120.000 kuna.
Sanader i Mlinarević od početka poriču krivnju te su njihove žalbe usmjerene na ukidanje prvostupanjske presude i vraćanje predmeta na ponovno suđenje. S druge strane žalbu je podnio i USKOK koji traži povećanje kazni za ovu dvojicu optuženika
*****************************************
A što je sa milijunima koje je njegov brat odnijo pod popovskom haljinom  na duhovno "službovanje"u Crnu Goru ?