četvrtak, 4. travnja 2019.

DOBAR POLITIČAR: JEDNO GOVORI, DRUGO MISLI, TREĆE RADI

NEKI SU NA VRIJEME PREDVIDJELI PROBLEME, ALI IDS-OVA POLITIKA OČITO ZA TO NIJE IMALA SLUHA

LADONJA JOŠ 2009. TRAŽILA TEMATSKU SJEDNICU O ULJANIKU, ALI ŽUPAN JAKOVČIĆ TO JE ODBIO, I ODGOVORIO: "Nema bojazni da se s Uljanikom može dogoditi nešto loše jer to nećemo dozvoliti!"

 | Autor: Milan PAVLOVIĆ
G. MEHKEK/CROPIX

Uljanik će biti i ubuduće jako, solidno, prepoznatljivo istarsko poduzeće, pulsko poduzeće, koje će biti jedan od nositelja i stupova razvoja Istre i istarskog gospodarstva, uvjeren je bio Jakovčić

Kako otkrivaju zapisnici sa sjednica Skupštine Istarske županije, oporba je još 2009. godine predlagala da se na temu budućnosti Uljanika sazove tematska sjednica, međutim tadašnji župan Ivan Jakovčić i vladajuća većina za taj zahtjev nisu pokazali razumijevanje. Temu je u listopadu te godine otvorio tadašnji vijećnik Ladonje Alen Rosanda, koji je, govoreći o tad aktualnoj privatizaciji brodogradilišta pred ulazak Hrvatske u EU, izrazio bojazan za sudbinu Uljanika. Taj strah temeljio je na iskustvu koje je u postupku privatizacije imala poljska brodogradnja.
Podsjećajući na skori prestanak subvencioniranja brodogradilišta, te izvjesne probleme s izdavanjem jamstava, Alen Rosanda se zapitao u kojoj će se poziciji naći brodogradilište Uljanik. Zbog mogućih posljedica, ne samo po Uljanik i njegovih tri tisuće radnika, već i cjelokupno istarsko gospodarstvo, predložio je sazivanje tematske rasprave.
U odgovoru na taj prijedlog tadašnji župan Jakovčić izrazio je "zadovoljstvo činjenicom da Uljanik uživa poseban status u Hrvatskoj", te naglasio da je "upravo i zahvaljujući njegovoj inicijativi Uljanik izdvojen i ima poseban tretman u svemu".
"Uljanik je simbol Istre, simbol Pule, ali i Hrvatske i to simbol po uspješnosti, ozbiljnosti i po svemu onome što krasi ljude Uljanika. Mi smo zajedno s Uljanikom stvorili pretpostavke još devedesetih godina, kad mu je Grad Pula na neki način "oprostio" gotovo čitav jedan gradski proračun, čime smo spasili radna mjesta uljanikovaca i kooperanta", govorio je Jakovčić.
Bivši župan kazao je tom prilikom da Uljanik nije visoko profitabilno poduzeće, ali da posluje pozitivno, te da mu treba pomoći što se, kako se pohvalio, i čini "samozatajno, u kontinuiranom kontaktu s rukovodstvom brodogradilišta". Kazao je i kako je na "posebnom statusu Uljanika" insistirao i prilikom dva susreta s europskim povjerenikom Rhenom.
"I nema, poštovani kolega, bojazni da se s Uljanikom može dogoditi nešto loše, jer to nećemo dozvoliti! Uljanik će biti i ubuduće jako, solidno, prepoznatljivo istarsko poduzeće, pulsko poduzeće, koje će biti jedan od nositelja i stupova razvoja Istre i istarskog gospodarstva", uvjeren je bio bivši istarski župan. Predlagača je i "pecnuo" porukom kako možda i ne bi bilo dobro govoriti i nuditi politička rješenja u trenutku kad se "vidi da stvari idu dobro".

Nema komentara:

Objavi komentar