petak, 12. travnja 2019.

KRIZA ZDRAVSTVA


ZDRAVLJE NAM SPAŠAVAJU LIJEČNICI U MIROVINI

Zdravstveni sustav u Istri opstaje zahvaljujući liječnicima i medicinskim sestrama koji RADE I U PENZIJI

 | Autor: Duška PALIBRK

Arhiva

U Istarskim domovima zdravlja šest je doktora obiteljske medicine koji rade na pola radnog vremena, četvero specijalista pedijatrije, ginekologije i radiologije povremeno radi u domu zdravlja, dok je jedna doktorica stavila mirovinu u mirovanje. U pulskoj Općoj bolnici 15 je liječnika umirovljenika, od kojih dvoje radi puno radno vrijeme

Zdravstveni sustav u Hrvatskoj raspao bi se da nema umirovljenika koji i dalje rade, izjavio je nedavno u intervjuu za naš list ravnatelj Istarskih domova zdravlja dr. Ante Ivančić. I dok se neke ustanove olako odriču svojih uglednih specijalista koji i dalje žele raditi, poput medijski poznatog slučaja kirurga dr. Josipa Paladina, u Istarskim domovima zdravlja trenutno radi 11 umirovljenih doktora i tri medicinske sestre.
Šest je doktora obiteljske medicine koji rade na pola radnog vremena, četvero specijalista pedijatrije, ginekologije i radiologije povremeno radi u domu zdravlja, dok je jedna doktorica stavila penziju u mirovanje.
U pulskoj Općoj bolnici, pak, 15 je liječnika umirovljenika, od kojih dvoje radi puno radno vrijeme. Oni čine pet posto svih zaposlenih liječnika u bolnici. Gotovo da nema bolničkog odjela gdje ih nema. Iz mirovine rade torakovaskularni i abdominalni kirurg, neurolog, fizijatar, dvoje radiologa, kardiolog, gastroenterolog, hematolog, pulmolog, onkolog, infektolog i psihijatar te na puno radno vrijeme pedijatrica i neurologinja. U tijeku su i natječaji za četiri medicinske sestre za rad iz mirovine do pola radnog vremena, a u bolnici očekuju i daljnji interes, posebno srednjeg medicinskog kadra.
Ambulante ostaju
Dr. Ivančić podsjeća da su medicinari i prije novog zakona mogli raditi do 70. godine života uz uvjet da zamrznu mirovinu, osim neograničenih mogućnosti za povremene angažmane i vanjske suradnje po projektima koji se financiraju izvan državne zdravstvene kase. Sada zdravstveni djelatnici, kao i svi drugi, mogu izabrati i drugi model, redovan rad na pola radnog vremena uz zadržavanje zaslužene mirovine. Bez njih, upozorava ravnatelj IDZ-a, neke ambulante, posebno u manjim sredinama gdje nema paralelke, ostale bi zatvorene. Problem je svehrvatski i iz dana u dan sve izraženiji. Korist je, dakle, obostrana.
- S obzirom na smanjenu raspoloživost specifičnog stručnog kadra te imajući u vidu neupitnu stručnost zaposlenih umirovljenika koji su do jučer i radili u našoj ustanovi, ovakav način rada omogućuje nam da održavamo pružanje zdravstvenih usluga. Njihova stručnost i znanje izvrsna je dodana vrijednost i u edukaciji mladih liječnika koje svakodnevno mentoriraju. Upravo u tome i leži najveća vrijednost - svakodnevni spoj mladosti i entuzijazma sa životnim i stručnim iskustvom višegodišnjeg rada. Dugoročno se ne oslanjamo primarno na ovaj oblik zapošljavanja. U ovom trenutku to je samo most u prijelaznom periodu do povratka mladih specijalista s edukacije i njihovog potpunog uvođenja u posao, kaže ravnateljica bolnice doc. dr. sc. Irena Hrstić.
********************************************************************************
"Dugoročno se ne oslanjamo primarno na ovaj oblik zapošljavanja" dr. Irena Hrstić
Zar će vojne vježbe jedom da stanu. Masovni egzodusi da krenu u svoj povratni smjer gonjen grižnjoma savijesti.
A drumsko razbojništvo, da se pokaje i povrati sva opljačkana društvena dobra

Nema komentara:

Objavi komentar