srijeda, 3. travnja 2019.

POJAVA ZDRAVOG RAZUMA


Pojava  Zdravog Razuma, koji se rađao u krilu Američkog  građanskog rata za neovisnost od Britanske Imperije, 1767. godine,  nije bila da promovira jedno društveno zlo nad drugim, već da se iz samog temelja suprotstavi svim činiteljima tog zla,  koji se milenima nadmeću jedni nad drugima,  u vlastitoj klasnoj bestijalnosti konkurentno jačeg nad slabijim ljudskim bičem.
Tim se istim zamahom rađaju i klipovi koji će se sistematski umetati u njegov revolucionarni zamašnjak, kad god, iz bilo kojeg razloga,  uslijede njegove posljedične reakcije.
I doista nije ih manjkalo.
Naprotiv !
Čitava je Nova povijest, karakteristična po svome naglom razvoju kapitalističke tehnologije.  Prouzrokovana sve jačom kontradikcijom između načina ekonomske proizvodnje i   društvene razmjene, do njenog samog vrha iglene špice.
Klasna beštija  jedino tako i opstaje na imanentnoj stihiji vlastite  animalnosti.   Barem dotle dok društvene snage ne sazriju do one nužne mjere, koja će je poslati u ropotarnicu povijesti za sva vremena.
Današnji se Čovjek zatiče upravo u samoj špici tog društvenog košmara.
Zdravi Razum sve teže šepa, i besciljno kruži po rubu vlastitog ponora, uzrokovan sve kritičnijom ekonomskom razmjenom društvenih dobara, odnosno  načina njihove među klasne razmjene .
Kao i proporcionalnog  suodnosa kulturološkog  zaostajanja iza imbecilne  tehnologije, same sebi svrhe.
Klasna zvijer poprima tako sve dublji probavni sustav, poznat po vlastitoj naravi da se nuždi isključivo na veliku hrpu.
I pretvara taj divan Globus u veliko civilizacijsko smetlište, iz kojeg će se iznova  rađati neki budući jednostanični trilobiti .     

Nema komentara:

Objavi komentar