ponedjeljak, 6. svibnja 2019.

DALIJA OREŠKOVIĆ


DALIJA OREŠKOVIĆ, predsjednica stranke START: Istra ima svoj HDZ. Ime mu je IDS

 | Autor: Robert FRANK

Dalija Orešković (Davor KOVAČEVIĆ)

I vi u Istri imate svoj HDZ. To je, doduše u malo manjoj mjeri, IDS. Jedino što je IDS u vrijednosnom smislu na pozicijama antifašizma pa je malo manje odiozan od desničarenja i primitivizam koji je prožeo HDZ od vrha do dna. Ni u Istri nije osigurana nepristranost tamo gdje bi se trebala podrazumijevati, kao što u svemu nije osiguran ni javni interes koji se mora zaštititi od upliva privatnog interesa, smatra čelnica START-a
Njen START tek je u razvoju, infrastruktura se postupno gradi. Crta se arhitektura stranke i to traži vrijeme. Sasvim je logično da je njeno ime trenutno jače i prepoznatljivije od START-a. Dalija Orešković sinonim je nove Hrvatske. Barem se tako predstavlja i, istina, ostavlja jak dojam uvjerenosti u ono što govori i u vrijednosti koje promovira. Bivša šefica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa koja je kroz to tijelo razotkrivala nepodopštine i nedozvoljena ponašanja raznih dužnosnika sanja bolju Hrvatsku. Prepuna energije ulazi u hrvatsku političku kaljužu, željna borbe protiv, prije svega, HDZ-a. Smatra ga retrogradnom i koruptivnom strankom. I odmah, u prvoj minuti razgovora, cilja u glavu. Naravno, ni druge nije poštedjela, pokazujući, pritom, u današnjoj percepciji politike, veliku ranjivost – odanost principima i idealima.
- Stranka koja u svojim redovima ima najveći broj optuženika za najteža korupcijska kaznena djela, a govorim o HDZ-u koji je kao politička organizacija na optuženičkoj klupi, u anketama za europarlamentarne izbore osvaja šest sigurnih zastupničkih mjesta. Na ovim izborima sudjeluje i stranka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, čovjeka koji je drugi najpopularniji političar u državi, ima čitav niz potvrđenih optužnica, a samo u jednoj od njih 20 pojedinačnih kaznenih djela. Drugim riječima, stječe se dojam da oni koji najviše pljačkaju ovu državu politički najbolje prolaze.
- Očito se političke elite tome ne mogu, ne znaju ili ne žele suprotstaviti. Čiji je to onda zadatak?
- Ako je uloga novinara da budu posrednik između javnih politika i javnog mnijenja, ako je uloga novinara da budu prva linija obrane javnog interesa, moja je tvrdnja da je ta prva linija obrane – pala. Ako želimo ponovno obnoviti demokraciju i živjeti pristojnim životom građana u kojima država odgovorno servisira one javne potrebe koje su nam svima važne, moramo početi od toga da se, kao prvo, obnovi sustav vrijednosti u društvu. Drugo, građane se mora alarmirati gdje su problemi. Kao treće, one koji nam u svemu tome pomažu i o kojima ovisi cijeli demokratski sustav, a to su novinari, moramo čuvati kao kap vode na dlanu.
- Nije li kontradiktorno i nevjerojatno da građani na izborima najviše biraju upravo one koje spominjete kao najproblematičnije i potencijalno najkorumpiranije, u rasponu od HDZ-a do Milana Bandića? Kako to objašnjavate? Ispada da građani ne vjeruju medijima, rade protiv svojih interesa, ne prepoznajući čime se ove političke grupacije, kako vi kažete, dominantno bave.
- Sve što ste rekli je točno. No vratimo se na brojeve. Ako pogledate konkretne brojke i broj onih koji su, primjerice, u Zagrebu imali pravo glasa, ispada da je samo njih 20 posto glasalo za Bandića. Dakle, nije samo problem u onima koji biraju, već i u onima koji apstiniraju. Sasvim je sigurno da će HDZ-ova stranačka vojska po diktatu izaći na ove izbore. To su svi oni koji imaju izravan osobni interes glasati za HDZ, bilo iz zahvalnosti na radnom mjestu ili na osiguranju egzistencije na neki drugi način.
- Pa dobro, ali ljudi imaju pravo iz nekih svojih razloga glasati za takav HDZ.
- Ma oni HDZ-u ne vjeruju, nego im ta stranka, na štetu svih nas ostalih, donosi određenu korist. Problem nije u njima, nego u nama.
- Na koga mislite?
- Gdje je naša vojska glasača? Gdje su svi oni drugi koji su nezadovoljni s postojećim stanjem? Oni, nažalost, ne izlaze na izbore i ostaju kod kuće. Prema anketama, na EU izbore će izaći približno 20 posto hrvatskih glasača! Samo 20 posto! Manje nego 2013. kad smo ušli u EU.
- Što to govori?
- Da smo kao država doživjeli poraz. Naši građani očito ne smatraju da smo dio EU-a. No, to nije točno. Stvar je u tome da je HDZ uspio do te mjere devastirati građansku svijest i ovladati institucijama državne vlasti te lokalnom samoupravom kao i medijima, da do građana ne dopire sve ono što bi trebalo.
*****************************************************************************
Ovaj Blog
                                                                                     "Da smo kao država doživjeli poraz"
                                                                                      "Dražava nam je ukradena"
Gospođo Orešković,
Vaše gornje rijeći  svrstavaju vas u duboku kontradikciju sa Programom kojeg predstavljate.
Svijesno ili ne, sve one zdravo umne snage zemlje,( kojih ima još relativno punu), uvodite na  "čistinu" neke prostrane buržujske filistrije.
 U momentima kada ta Država dostiže sam povijeni vrh vlastite omnipotentnosti drske vladavine jačeg nad slabijim,ljudskim bićem,- vi tražite da se ta Država treba vratiti. Kojim razlogom, kome da se vrati, pod kojim kanonima? Pravnim, moralnim, etičkim, etničkim...? 
Da još čvršće nastavi da služi svojim koruptivnim sluganstvom toj enormnoj poganiji svjetskog krupnok kapitala ? 
Ili pak,-da ju se lijepo zamoli da se ta ista Država preobrati u neke vrletne osobine,  koje je nisu krasile kroz čitavu njenu milenijsku povijesnicu.  Uvijek je imala prečijh poslova sa svojim nalododavcem : tim ukletim Drumskim razbojnikom,- čiji smo mi svi milenijski izdaci, isčašenih generacija, - koje trebaju i dalje da siju zlatice po svojim krumpirištima.
Uz svaku tu zlaticu,- dabome, da izmrmljamo onu našu staru istarsku izreku: " JE TAKO I BOG"

Nema komentara:

Objavi komentar