četvrtak, 23. svibnja 2019.

ZASTRAŠUJUĆA ZEMLJA







JAD I BIJEDA

Potresna reportaža švedske TV iz iseljene i puste Slavonije: 'OVDJE SU OSTALI SAMO STARCI'

 | Autor: Portal NoviList.hr

(Foto Screenshot SVT)

Otkako je Hrvatska ušla u Europsku uniju stotine tisuća Hrvata napustilo je domovinu u potrazi za poslom i boljim životom. Samo iz Slavonije u zadnjih pet godina odselilo se 110 tisuća ljudi.
Dok je Hrvatima najomiljenija destinacija za život i rad bila i ostala Njemačka, mnogo ih se zbog posla odselilo i u Irsku te Švedsku.
Upravo je švedska državna televizija SVT1 pred desetak dana objavila prilog o tome kako Hrvati masovno napuštaju domovinu.
Prilog koji su, 13. svibnja emitirali na SVT-u, Hrvatsku je prikazao kao zemlju u kojoj vlada siromaštvo, iz koje ljudi, posebno mladi, masovno bježe, zbog čega gradovi, s pustim ulicama, praznim kućama i lokalima, zastrašujuće sliče gradu duhova, prenosi Lupiga.
Novinar SVT-a, Samir Abu Eid, posjetio je gradić Ilok, na samom istoku Hrvatske i ostao zaprepašten tužnim prizorom praznih ulica i napuštenih kuća.
Prilog možete pogledati na službenoj web stranici SVT-a.
**********************************************************Ovaj Bblog
Ove će nedelje ponovno na  izbore Hercegovačka dijaspora. Ponovo će skakutati glasovi za HDZ na jednoj te istoj adresi stotine Hrvatskih domoljuba, bez legitimacije i mjesta boravka.
Ako je tako moglo preko  25 godina, zašto nebi još toliko, ili dvostruko više.  Prića o Slavoniji već se ogadila svima - osim, možda u EU. Jedina nadležna da intervenira  milom ili silom.
Istru se ne spominje, niti se vodi ikakva statistika o njenim ženskim patnjama, koje su prisiljene da se prekrštaju u BADANTE, što na talijanskom jeziku biva lako prevodljivo u BUDANTE. Sve da bi zaradila koru kruha za svoju djecu i nezaposlene muževe; od srama uplakanima. Poput našeg velikog Cerovca, koji se toliko molio svome Bogu i vlastitoj Državi, (Čitaj svome durmskom razbojniku i parazitskoj popadiji.)
Kako to, pored toga, tužno zvući nazivati se još Hrvatom ili Istrijancem...

Nema komentara:

Objavi komentar