utorak, 21. svibnja 2019.

PROLJETNA SJETVA LJUDSKOG . BENDIMOM DA SE UBRE NJEN KOROVNI PLOD


Nakon povratka kuči četiri dana spavanja dubokim snom.
- Pamtim i nonića u Veneziji, vrlo uljudnog gospodina. Iznimno je cijenio svaku svoju badante, uvažavao njihov posao te ih poštivao kao žene. Pravi džentlmen. U našem radu predviđen je dnevni odmor po dva sata. Nisam koristila te sate već mi je dopuštao da uzmem slobodnu subotu i šetam Venezijom. Upoznala sam je uzduž i poprijeko, priča Mirjana zanosno.
Velike provizije agenciji
- Kao najveći problem u Veneziji pokazalo se plaćanje usluga preko jedne talijanske agencije smještene u centru grada, koja bi nama njegovateljicama uzimala proviziju od 280 eura svakih šest mjeseci, a obiteljima, za pronalaženje badante, proviziju od 350 eura mjesečno, s naše plaće. Dobivala sam 40 eura na sat, odnosno ukupno 960 eura. Mizerija! No ono što me zgrozilo bilo je angažiranje žena iz područja bivše Jugoslavije za sitne pare od nekih 30-ak eura na sat i to bez prijave. Ne daj Bože da im se nešto dogodi ili se razbole. A sve su to mlade žene koje su kod kuće ostavile malu djecu i ne viđaju ih mjesecima. Rade duge smjene i po nekoliko mjeseci bez pauze jer im je dom daleko i ne isplati im se putovati svaki mjesec kući, s empatijom priča Mirjana objašnjavajući koliko je teško biti izoliran 24 sata sa starim, polupokretnim ili dementnim osobama koje vrte stalno isti film.
- Počinješ luditi, kazuje Mirjana i priznaje da joj nakon povratka kući ponekad treba i četiri dana da se naspava dubokim snom. Ne komunicira tih dana s drugim ljudima, kada je radila smjene od mjesec dana.- (Sanja BOSNIĆ)

********************************************************************************

OVAJ  BLOG

  PROLJETNA SJETVA  LJUDSKOG - BENDIMOM DA SE UBRE NJEN KOROVNI PLOD 

Upravo kad se pod zlatnim rukama tehnoloških Babica iznova rađao jedan kontroverzni Blog. Uvreda, kao i dodatnim suoćenjima nad uobičajenom izričajnom aljkavošću, gramatičkim odskocima od bilo kakvih spisateljskih normi, te auto prijekorima: "Mogao si to malo bolje, i bez da sobom povlačiš  i jedan krhki vrijedan Stvor !"
No, šta je- tu je.
Taj ukleti instinkt - da se što prije pusti kroz društveni crni otvor dimnjaka dim. Svakodnevne uskličnike i upitnike slabosti, i  ne sazrijelih vrlina.
Bijegom  od  svakodnevne smrti,  do staroga rođenja il' od novoga rođenja do stare smrti  Svakodnevno zadanih i primljenih udara. Nikada ni izbliza dostiza civilnog bića…
Matrijarhalna i patrijarhalna era, dok međusobno valjaju svoj crni dim:
 Dali je na pomolu stara Majka brižna, ili njen razulareni, mladi Sin ?  

Prsati ego Sračunanja, il' dostonansteno skrušeni Miš 

Nema komentara:

Objavi komentar