subota, 4. svibnja 2019.

NE TREBAJU ISTRI NOVE NAMETNE IZBORNE PODVALE

Ode li Flego u Europski parlament, HDZ I ŽIVI ZID TRAŽE IZBORE

 | Autor: Dubravko GRAKALIĆ
CROPIX

Jasno je da po zakonu jedan od zamjenika može biti župan, no pogledamo li pošteno, građani su dali glas Valteru Flegi koji je predstavljen u kampanji, dok su zamjenici izabrani uz njega, smatra predsjednik istarskog HDZ-a Jurica Šiljeg
Raspisivanje izvanrednih izbora za istarskog župana – koje se gotovo sigurno neće dogoditi – isprovociralo je neke oporbene stranke u županiji da ga – zatraže. Iako ne postoji zakonska obveza da se održe lokalni izbori u slučaju odlaska župana Valtera Flega u Europski parlament, za njih se zalažu u istarskim organizacijama HDZ-a i Živog zida.
Predsjednik HDZ-a Istre Jurica Šiljeg kaže da su građani "glasali za Flega kao župana, a ne za njegove zamjenike", te da bi se trebali održati prijevremeni županijski izbori na kojima će se birati župan za razdoblje do slijedećih redovitih lokalnih izbora u svibnju 2021. godine.
Jedina opcija
- Treba ići na izbore, ali jasno je da će IDS izbjeći izbore. Birači nisu glasali za zamjenike, nego za Flegu kao župana, pa da su pošteni, trebalo bi ići na izbore za župana. Jasno je da po zakonu jedan od zamjenika može biti župan, no pogledamo li pošteno, građani su dali glas Valteru Flegi koji je predstavljen u kampanji, dok su zamjenici izabrani uz njega, kaže HDZ-ov Jurica Šiljeg.
- Postavlja se i drugo pitanje. Nama je Valter Flego u kampanji govorio da želi biti župan i brinuti o Istri. Što se to promijenilo u njegovoj glavi da više ne želi biti istarski župan, nego europarlamentarac? Znam, kaže da će u Bruxellesu raditi za Istru, ali on je iznevjerio svoje birače jer želi ići na bolju plaću i položaj u Europski parlament, što pokazuje da je karijerist, objašnjava HDZ-ov istarski šef Jurica Šiljeg.
Damir Grünbaum iz Živog zida podsjeća da već dugo kritizira rad župana te da treba ići na izbore ako se za to ukaže prilika.
- Gotovo na svakoj sjednici Skupštine istarske županije upozoravamo da je dnevni red Skupštine od strane vladajućeg IDS-a na čelu sa županom sastavljen tako da se ne raspravlja o velikim poskupljenjima, o Uljaniku, o koncesijama, o ekološkim katastrofama, o svim bezbrojnim pitanjima koja muče Istrane. Sva politička aktivnost oporbe, a smatram da je Živi zid zapravo jedina prava oporba, svela se na dvije minute aktualnog sata, kaže Grünbaum i dodaje: - Svi se problemi guraju pod tepih. Istra se prikazuje kao regija blagostanja, a svi dobro znamo da to nije istina. Očita je i ekonomske i politička kriza. Istrom se upravlja netransparentno i neodgovorno ogromnom klijentelističkom mrežom, pogoduje se velikim tvrtkama i sumnjivim tajkunima, a građani i njihovi interesi su potpuno zanemareni. Već sam tražio ostavku župana radi njegove uloge u propasti Uljanika i posebno radi poskupljenja odvoza smeća i njegovih praznih obećanja da se cijena zbrinjavanja otpada radi Kaštijuna neće lomiti preko leđa građana. Istrani zaslužuju boljeg i pravednijeg župana. Izbori su jedina opcija, zaključuje lider Živog zida Damir Grünbaum komentirajući ne odviše izglednu opciju za raspisivanjem izvanrednih lokalnih izbora u Istarskoj županiji.
Šefica SDP-a Pule Sanja Radolović kaže da podržava poštovanje postojećih zakonskih odredbi po kojima izbori nisu neophodni.
- Sukladno Zakonu o izborima načelnika, gradonačelnika i župana te izmjenama Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, u slučaju kada načelniku, gradonačelniku i županu mandat prestane najkasnije dvije godine prije održavanja redovitih lokalnih izbora, a izabran je za saborskog zastupnika, predstavnika u izvršnoj vlasti ili zastupnika u EU parlamentu, što je nespojiva dužnosti, u toj jedinici lokalne ili regionalne samouprave ne bi se raspisivali prijevremeni lokalnih izbori. Dužnost načelnika, gradonačelnika ili župana do redovitih izbora obnašao bi zamjenik, podsjeća Radolović
Zamor birača
- Takva je zakonska regulativa. Budući da sam legalist to i poštujem. Osobno smatram da bi se trebao donijeti jedinstveni izborni zakon sličan onome kao što je predlagao DIP, te da bi se neki izbori izmjenama zakona mogli spojiti i istovremeno održavati. Ovako imamo situaciju da su svakih šest mjeseci neki izbori. To je velik udar na proračun, a s obzirom na izlaznost birača, mislim da je zamor građana tolikom količinom izbora evidentan, smatra Radolović.
Dakle, dvije stranke koje u Istri imaju skromniju podršku birača traže izvanredne županske izbore izaberu li birači – ali ne njihovi jer i HDZ i Živi zid imaju vlastite kandidacijske liste – Valtera Flega u Europski parlament. Teško je očekivati da će vladajući IDS koji o tome odlučuje udovoljiti njihovim zahtjevima.
********************************************************************************
Nakon Mussolinijevog fašizma, Titovog staljinizma i Tudžmanovog feuda klero nacionalizma, Istria danas vapi, regionalno ili u sklopu EU, za civilnom revolucijom nad večinske izbornosti opčeg oslobođenja Rada, od  njegovih klasnih nametnika !
NIŠTA MANJE NITI VIŠE OD TOGA.

Nema komentara:

Objavi komentar