petak, 24. svibnja 2019.

HRVATSKA DEMO(N)KRACIJA

Gong je u petak izrazio zabrinutost jer Ministarstvo uprave nije uoči izbora za Europski parlament javno objavilo broj birača po biračkim mjestima, kako je to bila praksa na proteklim izborima.
 
"Ministar Lovro Kuščević neobjavljivanjem broja birača po biračkim mjestima urušava povjerenje građana i ostalih sudionika izbora u izborni proces",  poručuje Gong u priopćenju.
Objavom broja birača po biračkim mjestima, kažu, unaprijed bi se zaustavila nagađanja o postojanju "viška broja birača koji se može ubaciti strankama koje će dobiti izbore".
Takve tvrdnje iznio je u ponedjeljak politolog Darko Petričić u emisiji televizije N1, kada je rekao da broj od 3,7 milijuna birača u Hrvatskoj ne odgovara njihovoj stvarnoj brojci, pa je pretpostavio da je to zato što "vladajuća struktura, odnosno ljudi koji upravljaju izborima, Državno izborno povjerenstvo (DIP) i Ministarstvo uprave, imaju u rezervi višak broja birača, koje mogu ubaciti strankama koje će dobiti izbore".
DIP je odbacio takvu optužbu tvrdeći da je izborni sustav tako postavljen da !nitko i nigdje ne može ubacivati glasove", s obzirom na to da postoji nekoliko razina kontrola.
Objava broja birača po biračkim mjestima nije zakonska obaveza, no neobjavljivanjem se, kažu u Gongu, snižavaju dosegnuti demokratski standardi u provedbi izbora.
Umjesto toga, Ministarstvo je objavilo nekoliko drugih statističkih pregleda, što po zakonu također nije bilo obavezno, ali koji ne rješavaju ovo pitanje.
Gong stoga apelira na DIP da prije izbornog dana samostalno objavi broj birača po biračkim mjestima u otvorenom formatu, kako bi se otklonile eventualne sumnje u ažurnost popisa birača i spriječilo narušavanje dosegnutog stupnja transparentnosti.

Nema komentara:

Objavi komentar