četvrtak, 3. ožujka 2016.

DRUŠTVENI TSUMANI NESAGLEDIVIH RAZMJERA VALJA SE PREMA ČOVJEČANSTVU

UZNEMIRUJUĆA ANALIZA VODEĆE ŠVICARSKE BANKE 'Valja se nova kriza, eurozona neće preživjeti još jednu recesiju. Propast će!'

Objavljeno: prije 11 h i 26 min
Nova recesija u Europi mogla bi izazvati kolaps eurozone, a jedinstvena europska valuta bi nestala kao posljedica velikih političkih turbulencija. Tako glasi dramatično upozorenje Credit Suissea, vodeće investicijske banke, koje u srijedu prenosi ugledni Daily Telegraph.
Ekonomisti Credit Suissea u svojem radu 'Na rubu' upozoravaju da sudbina europske monetarne unije visi o niti ako europska politička vrhuška ne uspije suzbiti novi gospodarski posrtaj i eurofobne populističke tendencije.
- Održivost eura uvjetovana je trenutnim oporavkom tržišta, rekao je Peter Foley iz Credit Suissea.
- Uroni li eurozona ponovno u recesiju, nisam siguran da će se ikada više oporaviti, dodao je.
Iako sve upućuje da bi se polagani oporavak eurozone sljedećih mjeseci mogao nastaviti, u švicarskoj banci vide neke zabrinjavajuće signale iz pojedinih ekonomija. tako da bi se sve moglo stubokom promijeniti i krenuti prema dolje.
U posljednjem kvartalu prošle godine eurozona je zabilježila rast od samo 0,3 posto, usprkos intervencija Europske središnje banke i krahu cijena nafte. Za razliku od Britanije i Amerike, stope rasta BDP-a u eurozoni i dalje su na daleko nižoj razini od one prije velike recesije.
Italija, treće najveće gospodarstvo u eurozoni, krajem prošle godine je stagnirala, a Grčka je ponovno upala u recesiju. U vodećoj europskoj ekonomskoj sili, Njemačkoj, rast je iznosio tek 0,3 posto. Ovome treba dodati i činjenicu da je u veljači u eurozoni zabilježena deflacija tako da postoji opasnost da je blok od 19 država zapeo u zamci niskog rasta unutar koje se nije u stanju nositi sa sve većim dugovima.
Sve je to stvorilo pritisak na Europsku središnju banku da izađe s dodatnim stimulativnim mjerama, dok su vlade pojedinih država suočene sa zahtjevima da rast snažnije podupru fiskalnim alatima koji su im na raspolaganju.
- Neuspjeh u borbi s recesijskim stremljenjima imao bi nesagledive posljedice, kaže gospodin Foley koji smatra da bi u takvoj situaciji bio otvoren put eurofobnim populistima diljem kontinenta, koji bi radikalizirali biračka tijela u svojim državama.
Većina europskih banaka od početka ove godine našla se u središtu tržišne oluje i mogle bi se naći u srcu moguće nove financijske krize s obzirom na smanjenje profita i usporavanje davanja kredita, navode u Credit Suisseu.
- Vjerojatnost da bi novi ekonomski pad gurnuo eurozonu u ekonomsku, političku i financijsku pogibelj je visoka, kaže Foley.
       ***********************************************************
Ono što biva užasnije od svega-činjenica da još uvijek nema na pomolu onog uzročnog SOS-a te klizmičke katastrofe koja postaje iz dana u dan sve očitija, sve jasnija , sve oštrijih kontura njene zastrašujuće apokaliptičke naravi, i koja stjeruje našu svakodnevnicu u jedan mentalni delirijum koji nas umrtvljuje, tjera u sve dublju osamu, proizvodeći u čovjeku suprotan efekt instinktne podsvijesti spašavanja vlastite golotinje- tog još jedinog traga koji oslikava našu vegetativnu opstojnost, koja  nas vraća u iskonsku i puku borbu za opstanak, na nivo pečinskog poganina.
Sve to zbog jedne, na privid, obične sitnice, od koje bježimo ko' đavo od tamjana, ili smo pak zatečeni u svome mnogo nižem intelektnom stadijumu od vlastitih uobrazilja, kao jedinke ili društva u cjelini.
Odnosno, nesposobnost sagledanja da smo kao ljudska bića tek dostigli da se popnemo na sam igleni vrh kapitalističkog sustava, koji nas je skrenuo sa evolutivnog puta prema civilno dostojnom biću kolektivne međusuradnje, u puki objekt za vlasitu eksploataciju, u još niži stupanj tegleće marve, usmjerene na reverzibilne staze povijesnim pravcem od kud smo krenuli.
www.severinomajkus.com     

Nema komentara:

Objavi komentar