srijeda, 30. ožujka 2016.

EUROPA PRED- ZA ILI PROTIV- SVOG POVIJESNOG UJEDINJENJA

BRITANCI SU PRED REFERENDUMOM, ALI NISU NAJVEĆI EUROSKEPTICI Najmanje skloni EU su građani jedne od utemeljiteljica Unije

  • Elvir Tabaković/CROPIX
Autor:  Hina
Objavljeno: prije 2 h i 2 min
Protueuropsko raspoloženje među Francuzima veće je čak i od onog u Velikoj Britaniji koja će uskoro o članstvu u Europskoj uniji odlučivati na referendumu, pokazala je studija francuske agencije za strateška istraživanja i ispitivanje javnog mnijenja Elabe, objavljena u četvrtak.
Francuzi pokazuju najnegativnije osjećaje prema Europskoj uniji, a odmah uz njih su visoko na ljestvici i Belgijci, Nizozemci te Talijani, rezultati su ispitivanja javnosti u članicama EU, što ga je Elabe proveo za novinski portal Atlantico.
Ispitanici su odgovarali na pitanje jesu li za njihovu zemlju veće prednosti ili nedostaci članstva.
Pokazalo se da su najveći euroskeptici Francuzi, jer su oni, za razliku od Britanaca kod kojih se rasprava o koristima i nedostacima članstva stalno vodi, kao državljani zemlje koja je među osnivačima Unije od članstva očekivali više, navode u analizi stručnjaci Elabea.
Uz ostalo, upozoravaju da negativnim stajalištima Francuza prema EU doprinose i migracijska kriza, otvorenost vanjskih granica koje se ne uspijevaju kontrolirati te teroristički napadi džihadista, koji stvaraju osjećaj da je Europa ranjiva i bez obrane.
Trenutno samo 26 posto Francuza smatra da su koristi članstva veće od nedostataka koje ono donosi, a isti postotak je zabilježen u Italiji, no s čak 40 posto onih koji misle da je članstvo u EU štetno za zemlju Francuzi vode po svom antieuropskom raspoloženju, a malo iza njih su Belgijci, Nizozemci i Talijani.....
       *********************************************************************************
Komentar ovog bloga 
Hoće li naš Stari kontinent još jednom da "s pravom" ubaci svoji glas k negativnom usmjerenju vlastite budućnosti? I na isti način kao što su urođenici podčinjenih kontinenata Amerike, Australije i Afrike, Indije i dalekog istoka   to činili porivom vlastitog obrambenog instinkta žrtve pod svojim klasnim  predatorom.?!  Ne znajući pri tome da je njihov otpor vlastitog opstanka ujedno predstavljao i žestoki otpor naglom civilizacijskom prodoru, koji će ih odjednom trgnuti iz takozvanog kamenog doba, i katapultirati u jedan društveni sustav, koji se zatiče na sazrijeloj proturječnosti društvenih podjela, a kojima tek predstoji jedna od najvećih epohalnih revolucija u odbacivanju vlastite zmijske ljuske, pretvorbom u besklasno društvo, u civilnu suradnju i ekonomsku dobrobit, bez geopolitičkih, nacionalnih, ideoloških i kulturoloških omeđenja. 
Severino-SUMANUTA VREMENA 

Nema komentara:

Objavi komentar