nedjelja, 13. ožujka 2016.

POĐIMO OD SEBE


Kad se civilizacijska tektonika  trese globalno, vjerojatno, kao nikada u pet milenijskoj povijesti, kad čovjek postaje svjedok i žrtva ne samo vlastitog nestajanja, već i skretanja sa svoje evolutivne smjernice prema budućem dostojanstveniku zdravo razumsko surađujućeg bića  k općem izobilju, možda , da se još pitamo: preostaje li nam nešto krucijalno važnije što nas može ponovno usmjeriti na zagubljene staze dijalektičko-razvojnog  intelekta.

Dok se ovih dana prebiru preostale nam tipke opstanka nailazim na Paola Magelli-a u razgovoru sa Hrvatima, koji im prebacuje. „ Ne razumijem  taj vaš vječni nagon da se ide unatrag.“
I, može li se sve Hrvate trpati u istu vreću kao bilo koju građansku ili plemensku skupinu ?
Možda je gospodin Magelli, jednim svojim takvim predbacivanjem krenuo od samog Krleže pri pomisli da je taj hrvatski intelektualni uzor , nakon što su stigle prve pošiljke mandarinki u zagrebački Gvozd  iz Brijuna, krenuo na Kongres jugoslavenskih književnika  Ljubljane 1956. godine  sa svim mogućim pohvalama tadašnjem jugoslavenskom zločincu, koji se poigrao i najsvetijim marksizmom, blefiranjem neupućenih masa o Radničkim Savjetima.
Ili je pak imao na umu samog Lenjina, tadašnjeg najznačajnijeg marksistu Europe, koji je prvom prigodom prodao, bud' zašto, njemačkim Junkerima svoje najsvetije  Baba-rogine  mješavine  za jedan pišljivi tron nad ruskim srednjevjekovnim Mužikom ?
Lenjin , Stalin, Tito, Mao, kmerski Pol Pot , još prije Atila , Džingis- kan, pa Hitler, Mussolini, i companija krvožednih muškarčina, koji su nosili barjak na čelu svih klasnih parazita od prve Mezopotamske ograde privatnog vlasništva- pa sve do Korporativne nemani suvremenog Wall Street-ovog krupnog kapitala.
I tako sve do danas, kad me osupnula svježa proljetna kapljica da je upravo izašla iz štampe književna veličina Drugi Spol od  Simone Bouovar, sa prijevodom upravo od hrvatske glumačke zvijezde Mire Furlan.

Pa zar si spavao sve do sada – uzviknuo sam sebi. Ta i slijepi vide novo obzorje nad čovječanstvom.
Novi dane obnova  matrijarhata, milenijima potisnutog od prsatog , drskog, uobraženo, i plošno-  konkurentnog muškarčine, koji je ovaj divan globus pretvorio u posjednički zvjerinjak nekolicine koji su pokrali sva sredstva proizvodnje i prirodnih dobara od proizvodnih masa; nakon što ih je podijelio i izolirao u sve moguće torove ideoloških, nacionalnih, vjerskih i etičkih zagubljenika, da bi ih povremeno puštao na amphiteatarske bakanalije međusobnih istrebljenja- za  pijana iživljavanja.svojih patoloških nakaradnika.

Severino-SUMANUTA VREMENA       

Nema komentara:

Objavi komentar