četvrtak, 10. ožujka 2016.

HUMANA ILI DRUŠTVENA KATASTROFA STARE DAME EUROPE


FOTO: SANJALI SU EUROPU, ZAVRŠILI ZAROBLJENI U BLATU Ovako izgleda život na granici Grčke i Makedonije, ljudi su gladni i promrzli, bolesti se šire...

  • Reuters
Objavljeno: prije 3 min
Situacija na grčko-makedonskoj granici je na rubu katastrofe. Više od 16.000 promrzlih i bolesnih izbjeglica uzaludno čeka da prođu granicu i krenu prema Zapadnoj Europi, iako su čelnici Europske Unije jasno reklli da je balkanska ruta zatvorena.
Očajnim ljudima ništa drugo nije preostale nego sagraditi improvizrani kamp i čekati da im se Europa smiluje. Međutim, to čekanje neće moći još dugo potrajati jer situacija u Idomeniju je na rubu humanitarne katastrofe. Obilna kiša na tom području doslovce je od kampa napravio jednu veliku blatnu kaljužu, a izbjeglice su smještene odmah kraj ograde u minijaturnim šatorima. Većina njih su gladni i bolesni...
AP piše da je oko 70 djece potražilo liječničku pomoć zbog groznice i dijareje, ali je dobra vijest da u kampu (još) nema zaraznih bolesti.
Ipak, Grčka, za razliku od ostatka Europe, nije zaboravila na ljude na granici. Tsipras je naredio izgradnju kampova desetak kilometara udaljenih od Idomenija i volonteri u kampu već dijele letke na kojima se izbjeglice pozivaju da se maknu iz blata. Grci su naglasili kako neće silom premještati ljude.
Prema službenim podacima u Grčkoj je nakon zatvaranja balkanske rute ostalo oko 42.000 izbeglica i migranata.


Petero Afganistanaca, među njima djeca, utopilo se pokušavajući doći do Grčke
Petero Afganistanaca, među kojima je dvoje djece i šestomjesečna beba, utopilo se prošle noći u Egejskom moru pokušavajući doći do Grčke dok Turska počinje primjenjivati dogovor EU-a da se zaustavi ilegalna migracija.

       ****************************************************************
Sanjali su Europu-dosanjali njeno blato, žilet žicu, glad, zimu, epidemije i ljudsku bestid bez presedana.
www.severinomajkus.com

Nema komentara:

Objavi komentar