subota, 5. ožujka 2016.

PRVA SOCIJALISTKINJA I KOMUNISTKINJA U HISTORIJI PROLETARIJATA ISTRE



U posjetu grobnici i rodnoj kući u Labinu istarske revolucionarke  i učiteljice Giuseppine Martinuzzi

GLAS ISTRE
ELIO VELAN
**************************************************************************
Komentar ovog bloga
Tko god prati pažljivije spise Giuseppine Martinuzzi neće je nikada poistoviječiti sa tadašnjom Komunističkom partijom, koja je zasnovana u Livornu 1921. godine, na temeljima Treče Internacionale . I mada ne postoji jedno valjano obrazloženje i za mnoge tadašnje marksiste koji su joj instinktivno prelazili, jedva čekajući da se riješe Socijaldemokracije koja je još osnutkom Druge Internacionale posve izdala znanstveno revolucionarni socijalizam Marks-Engelsa.
Dugo se rađala ta katarza kod malobrojnim pojedincima. Prvo u tadašnjem Lenjinovom Sovjetskom savezu, koja je zaplamsala na samom 10. kongresu SKPb-a 1921. godine, a do današnjice nije još uvijek zavladala u masama .
Dva se razloga naslućuju tome.
Prvo, što je upravo kapitalizam, putem svoje plaćeničke armije spin intelektualaca znao da to najbolje unovči upravo taj kontradiktorni raskorak sa izvornim utemeljenostima budućeg socijalističkog društva, ukazujući vlastitoj radničkoj klasi na sve staljinističke devijacije koje su proizlazile iz naglave nacionalističke Treče Internacionale, plašeči ih : „Evo vam vašeg Komunizma!“
Drugo, jedina sljedbenica revolucionarno međunarodnog socijalizma Socijalistička Radnička Partija Amerike ,osnovana već 1890.godine , i neugasiva sve do danas, i ako jedina koja se odlučno suprostavila samom osnutku Treče internacionale , neki njeni čelni ljudi nisu uvijek znali zauzeti jasne stavove sve do pedesetih godina o zločinačkom karakteru staljinove Rusije.
Dali je Giuseppina Martinuzzi znala za SLP Amerike i za De Leonov Industrijski socijalizam, dobronamjernici danas se  za sigurno time neće opterećivati.
Njena dijela govore za sebe, kao i Roze Luxenburg, i slavnih Spartakovaca.
Tko god je imao u rukama povijesno dijelo  FLASHLIGHT ON THE AMSTERDAM CONGRESS IZ 1904.godine Daniela De Leona , jasno će uočiti prve pojave reformatorske Druge internacionale zastupane po Kautskom njegovim odlučnim suprostavljenicima De Leona i Roze Luxemburg. koji predstavljaju do dan danas europsku i globalnu luč neoborive teorije znanstvenog socijalizma Marxa i Engelsa  

www.severinomajkus.com


Nema komentara:

Objavi komentar