petak, 23. studenoga 2018.

DOK SE ZAGREBČANIMA SREDNJA PLAČA PRIBLIAŽAVA NA 1000 EU, BUZEČANIMA STAGNIRA TEK NA POLA OD TOGA

HRVATSKI GRAD KOJI SE DOSAD HVALIO PUNOM ZAPOSLENOŠĆU I DOBRIM UVJETIMA ŽIVOTA PRED KOLAPSOM Javne službe prijete štrajkom

    AUTOR: 
    • Barbara Ban
  •  OBJAVLJENO: 
  • 23.11.2018. u 15:16
Buzet, 050612.
Istra, grad Buzet.
Vela sterna podignuta 1788-1789 godine.
Foto: Tea Cimas / Cropix
Tea Cimaš / CROPIX

Buzetske javne službe mogle bi kroz deset dana u štrajk ako se ne udovolji zahtjevu da im se povećaju plaće. Riječ je o 112 djelatnika u dječjem vrtiću, gradskoj upravi, domu za starije osobe te vatrogascima.
Odlučili su, vele, stati na kraj svojim malim plaćama za koje kažu da su neke čak i ispod prosjeka minimalca u Hrvatskoj te tražiti od gradonačelnika da im izađe u susret. Ne dogodi li se to tijekom idućeg tjedna kada bi trebao početi proces mirenja, štrajk ne gine u Buzetu koji se dosad hvalio punom zaposlenošću i dobrim uvjetima života.
- Očekujemo da se imenuje miritelj i da idući tjedan uđemo u taj proces mirenja. Ne uspijemo li se dogovoriti, krećemo u štrajk. U proračunu Grada Buzeta našli smo stavku koja bi mogla riješiti povećanje plaća, a to je plaćanje produljenog boravka u školama. To bi trebao plaćati osnivač škola - Istarska županija. Dakle, neka županija rješava svoj dio, a Buzet neka rješava svoje probleme - rekao je sindikalist Darko Vidmar iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije koji zastupa tamošnje radnike. Kaže da godišnje Buzet na tu stavku izdvaja 650 tisuća kuna.
- Buzetske spremačice imaju plaću koja je ispod minimalca, vatrogasci s noćnim smjenama ne stignu do plaće od pet tisuća kuna. Da plaće nisu takve, naravno da se ne bismo bunili - kaže nam Vidmar i dodaje da su gradskoj upravi još 2009. godine smanjene plaće za 6 posto zbog ekonomske krize i da se one nikad poslije nisu vratile na tu razinu.
Dodao je da je i buzetski gradonačelnik Siniša Žulić na nedavnom sastanku sa zaposlenima u gradskoj upravi izjavio da će, u slučaju štrajka, provesti racionalizaciju na svim razinama po broju radnika. Predložio je da gradonačelnik najprije provede financijsku racionalizaciju na naknadama članovima gradskog vijeća, kao i da se preispita opravdanost profesionalizma dogradonačelnika u sredini sa svega šest tisuća stanovnika.
Gradonačelnik Buzeta pak na prijedlog sindikata da Grad ne plaća produljeni boravak, već da to prepusti Županiji, veli da to nije nigdje praksa u državi te da bi to u konačnici značilo da će sedam učiteljica ostati bez posla, a 150 učenika buzetske škole bez produljenog boravka.
- Htio bih da svi imaju veću plaću, ali to nije realno za očekivati. U usporedbi s plaćama ostalih gradova, vidi se da ne zaostajemo puno za njima, u nekim slučajevima plaća je veća nego u drugim gradovima. U posljednjih pet do šest godina Grad Buzet izgubio je više od 16 milijuna kuna poreznih prihoda, i sve zahvaljujući izmjenama zakona. Cijelo to vrijeme, u ni jednom trenutku niti jedna ušteda nije rađena na uštrb prava ili plaća zaposlenika u gradskoj uprave, dapače, čak se svake godine za plaće i odvaja sve više novca - kazao je Žulić.
Dodao je da se u proračunu od 40 milijuna kuna na plaće izdvaja oko 10 milijuna kuna, a da je prihod od poreza na dohodak, otkud se plaće jedino mogu financirati, 12,5 milijuna kuna. Veli da radnicima nije prijetio, ali da bi građani mogli biti ogorčeni ako se krene u štrajk te da bi mogli zatražiti racionalizaciju.
- Nisam siguran kako će naši građani na to reagirati s obzirom na to da su plaće u realnom sektoru manje i kreću se oko 4500 tisuća kuna - zaključio je Žulić.

Nema komentara:

Objavi komentar