subota, 24. studenoga 2018.

KUDA S TIM GLOBALNIM VIŠKOM BOSNE


U GRADSKOJ KNJIŽNICI PULA

Prof. Slavo Kukić i dr. Esad Bajtal o sumornoj postizbornoj Bosni i Hercegovini - ČOVIĆ JE SPOREDAN IGRAČ, GLAVNI MAČAK JE DODIK



"Posljednji poziv u pomoć" nova je, sedma zbirka kolumni profesora mostarskog sveučilišta, sociologa Slava Kukića koje kronološki prate rast nacionalizma i separatizma u Bosni i Hercegovini od lokalnih izbora 2016. do nedavnih općih izbora. Promocija ove knjiga o turobnoj bosanskohercegovačke stvarnosti i njenim kreatorima, pretvorila se danas u pulskoj Gradskoj knjižnici u analizu jednako loše aktualne postizborne situacije u BiH. Skup je organizirala Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre, a razgovor je moderirao Igor Galo.
Nezavisni istraživač dr. Esad Bajtal, autor istoimene monografije "Sevdalinka, alhemija duše" (istoimeni dokumentarni film prikazan je preksinoć u kinu Valli), rekao je da je stanje u Bosni i Hercegovini, ali i u cijeloj regiji, takvo da se o njemu ni nema što misliti.
- Sve je očito. Naime, etno politikantstvo vladajućih struktura je stakleno, prozirno, no s medijima u svojim rukama proizvode takav pritisak kojem se prosječni građani ne mogu oduprijeti. Nikom na vlasti u BiH ne odgovara da ta zemlja postane pravna država jer bi u tom slučaju ispali iz igre i ne bi bili na vlasti. Objavljeno je istraživanje po kojem je Bosna najgore mjesto življenja u Europi. Na sceni su grupacije koje, budući da je društvo ispalo iz ideologije, nemaju više ideje za napredak društva. A bez natjecanja ideja, preostaju krimi interesne stranačke borbe s etno kostimom, kazao je Bajtal.
Slavo Kukić kazao je da je njegov "posljednji poziv u pomoć" iz naslova knjige pomalo i paničan, no taj njegov poziv - u otporu spram politikantstva desno-lijevih propagatora anticivilizacijski beznađa, kako je u pogovoru knjige napisao Enver Kazas, već 20 i više godina nitko važan od međunarodne i domaće političke moći uopće ne želi čuti taj poziv. Kukić stavlja pred izbor: ili živjeti u stanju mentalne okupacije i socijalne porobljenosti ili krenuti u promjene, oduprijeti se nacionalističkoj moći i kreirati nove društvene uvjete, državu socijalne pravednosti.
- U ovih mjesec i pol dana od izbora atakira se na destruiranje državnih institucija. Član predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da je Dragan Čović iz HDZ-a blokirao namjeru dana inauguraciji novog Predsjedništva budu predsjednici okolnih zemalja. Čović je prethodno uništio svu opoziciju unutar hrvatskog biračkog tijela, no on je sporedni igrač. Glavni mačak je Milorad Dodik koji je u 12 godina doslovce porobio Republiku Srpsku i ima svu vlast u rukama. Dodik je sada kontrirao Trumpovom čestitanju Dana državnosti BiH. Dodik ima naravno, zaleđe u Moskvi, no to zaleđe nije trajno i ovisit će o interesima Putina i Rusije, zaključio je prof. Slavo Kukić. (Z. ANGELESKI)

Nema komentara:

Objavi komentar