utorak, 20. studenoga 2018.

ADIO MARE

U 7 sati sirena je ponovo označila početak radnog dana: Radnici Uljanika obustavili štrajk jer su svjesni da bi nastavak ZNAČIO KRAJ BRODOGRADILIŠTA

(M. MIJOŠEK)

Štrajkaški odbor ostavlja sebi mogućnost ponovne aktivacije štrajka i prije kraja studenog ako neki događaji ne budu išli u prilog aktualnoj problematici Uljanika i pravu radnika, navodi se u odluci Štrajkaškog odbora, koji je ujedno podsjetio poslodavca kako radnici nemaju dovoljno novca "za prijevoz i marendu“, te kako bi s tim radnicima trebalo pojedinačno pristupiti razgovoru
Nakon gotovo mjesec dana mirovanja, Uljanikova sirena u utorak točno u sedam sati označit će početak novog radnog dana u pulskom brodogradilištu. Kako je i bilo najavljeno, radnici Uljanika, koji su zbog neisplate plaće za rujan u štrajku još od 20. listopada, u najvećem su broju na jučerašnjim skupovima radnika podržali prijedlog Uprave i štrajkaškog odbora te je uz njihovu suglasnost donesena odluka o privremenoj obustavi štrajka i vraćanju na posao.
"Nakon provedene rasprave, u kojoj su u obzir uzeti nezadovoljstvo brodovlasnika zbog zaustavljanja gradnje njihovih brodova, nepoštovanje ugovorenih rokova i obračuna plaće za studeni te dokazivanje Vladi da radnici svojim radom žele ostvarivati plaću, Štrajkaški odbor donio je odluku po kojoj se od utorka, 20. studenog, štrajk stavlja u mirovanje te se istog dana počinje s radom", stoji u jučerašnjoj odluci Štrajkaškog odbora.
Predsjednik Štrajkaškog odbora Boris Cerovac rekao je kako se štrajk stavlja u mirovanje do kraja studenoga, nakon čega će se ta odluka preispitati, a na nove poteze će, kako je rekao, sigurno utjecati realizacija isplate plaća za rujan i listopad, kao i prihvaćanje programa restrukturiranja od strane Vlade.
"Štrajkaški odbor ostavlja sebi mogućnost ponovne aktivacije štrajka i prije kraja studenog ako neki događaji ne budu išli u prilog aktualnoj problematici Uljanika i pravu radnika", navodi se u odluci Štrajkaškog odbora, koji je ujedno podsjetio poslodavca kako radnici nemaju dovoljno novca "za prijevoz i marendu“, te kako bi s tim radnicima trebalo pojedinačno pristupiti razgovoru i tražiti izlazak iz ove situacije.
Štrajkaški odbor također upozorava da su u radnika "izražene velike emocije" te bi, kako navode u odluci, "vodeći kadar trebao pripaziti na pristup radnicima kod dodjeljivanja posla i dogovora o odrađivanju istog".
Izvući se radom
"Naravno da su ljudi nezadovoljni minimalcem kojeg su dobili, a neki nisu dobili nažalost ni to i naravno da su s pravom zbog toga ljuti. Ja sve njih shvaćam, ali isto tako znam da bi nastavak štrajka značio siguran kraj Uljanika i zbog toga smo se odlučili na ovaj potez. Naglašavam da naša odluka ne znači i definitivan prekid štrajka, već isključivo njegovo mirovanje do kraja mjeseca", ponovio je Cerovac, dodajući kako su radnici Uljanika na skupovima radnika pokazali da su i sami svjesni da bi insistiranjem na nastavku štrajka zapravo sami sebi dodatno smanjili i tu preostalu šansu za opstanak.
Istaknuvši kako su članovi Uprave izvijestili u ponedjeljak radnike da će tijekom dana koncepcija novog programa restrukturiranja biti konačno poslana Vladi i mjerodavnom ministarstvu, Cerovac je rekao kako se, nažalost, tijekom skupa radnika od Uprave nije moglo čuti "kada će radnicima biti isplaćena puna plaća za rujan te plaća za listopad". (Milan PAVLOVIĆ)

Nema komentara:

Objavi komentar