srijeda, 14. studenoga 2018.

ISTRIA BEZ HDZ, SDP I IDS !



Je li javni natječaj Grada Poreča za prodaju dvije parcele PRILAGOĐEN ZA VEĆ ODABRANOG KUPCA?



Javnim natječajem koji je 30. listopada objavljen na internetskoj stranici Grada i oglasnoj ploči koja se nalazi u prostoru gradske uprave, Grad Poreč prodaje vrijedno zemljište koje se nalazi na atraktivnoj lokaciji u Servisnoj zoni. Radi se o terenu od oko osam i pol tisuća kvadratnih metara koji se nalazi u neposrednom susjedstvu supermarketa Plodine, a koji je za potrebe provedbe ovog natječaja prepolovljen, odnosno prodaje se u dvije podjednako velike čestice površine od 4.249, odnosno 4.300 kvadrata. Odluku o prodaji donijela je Komisija za raspolaganje gradskom imovinom veće vrijednosti, kojoj je na čelu Adriano Jakus, predsjednik porečkog Gradskog vijeća i prvi čovjek porečkog IDS-a. Početna cijena za svaku od parcela, na temelju procjene tržne vrijednosti od strane sudskog vještaka, iznosi više od 500 tisuća eura.
Međutim, neki očito zainteresirani kupac spornom i nedovoljno transparentnom smatra samu proceduru provedbe javnog natječaja.
Sumnjive okolnosti
U anonimnom dopisu koji smo dobili ukazuje i na pojedine detalje u provedbi prikupljanja ponuda koje bi potencijalne kupce moglo dovesti u neravnopravan položaj, odnosno utjecati na to da se netko od njih nađe u povlaštenoj poziciji. Prva primjedba odnosi se na način objave natječaja, odnosno činjenicu da je natječaj tako velike vrijednosti objavljen na način da bude slabo "vidljivost" kao da cilj nije privući što više ponuđača i tako postići višu cijenu, već da bude što je moguće manje zapažen. Rok za podnošenje zahtjeva je 15 dana od objave natječaja na oglasnoj ploči i internetskoj stranici Grada, a u dopisu koji smo dobili tvrdi se da dio tog vremena na internetskoj stranici uopće nije bio istaknut datum objave, odnosno da su zainteresirani morali doći u Poreč i na oglasnoj ploči pronaći važne detalje o rokovima.
U međuvremenu je to ispravljeno i tijekom jučerašnjeg dana, odnosno samo dan prije zaključenja natječaja, bilo je vidljivo da je javni natječaj otvoren od 30. listopada do 14. studenog. Moguće je da se po pitanju te primjedbe radilo samo o privremenoj tehničkoj grešci. Međutim, ostaje otvoreno pitanje zašto se do kupaca vrijednog gradskog terena kojim bi Grad trebao uprihodovati puno više od milijun eura osim na dva "kućna" mjesta nije pokušalo doći jačim oglašavanjem. Jedan od elemenata natječaja koji budi sumnju je i činjenica da je jamstvo za ozbiljnost ponude trebalo "potvrditi" uplatom deset posto od početne cijene, što daje mogućnost da se kontrolom pristiglih uplata zapravo u svakom trenutku zna točno tko se javio na natječaj, odnosno na neki se način poništava efekt ponuda u "zatvorenim kovertama". (Milan PAVLOVIĆ)

*******************************************************************************

ISTRIA BI BILA  KAO AUTOHTONI HRAST KOJI NIJE ZAROBLJEN U BRŠLJANU !

Nema komentara:

Objavi komentar