ponedjeljak, 19. studenoga 2018.

ZVJEZDAN STRAHINJA



I klizi ona tako od fešte do fešte…



Na minulim Danima mladog maslinovog ulja prepričavala se anegdota prema kojoj je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Oil baru, gdje se nalazio sav spektar ulja za degustaciju, pomirisala bočice i rekla nemaloj pratnji suradnika i zaštitara: "Ovako mirišu i ulja u našem Uredu". Poanta je u tome što je slučajno omirisala bočice baš s onog djela police rezerviranog za ulja s defektom! Benigna anegdota neće se dugo prepričavati, ali nudi sliku o još jednom ležernom posjetu Kolinde Grabar-Kitarović Istri koja, citiramo je, "ima najprofinjenija ulja" i "jedna je od najboljih gourmet regija u svijetu".
"Svaki put kada posjetim Istru ostanem oduševljenja nevjerojatnim prirodnim ljepotama i bogatom baštinom", rekla je s govornice u Vodnjanu. A Istru je u zadnje vrijeme posjetila i zbog proslave NP-a Brijuni, zbog Trke na prstenac, zbog Festivala terana i tartufa, zbog ATP-a, zbog Sajma pršuta kada je i rekla da je zabrinuta za sudbinu radnika Uljanika, ali se do Uljanika, tog nesretnog "istarskog Agrokora", svih ovih mjeseci nije spuštala. Valjda zato u Vodnjanu novinarima nije bilo dano da postavljaju pitanja, mogao bi tko i pitati vide li se prirodne ljepote s navoza ili iz hladnih i pustih hala.
Razumljiva je potreba organizatora Dana mladih maslinovih ulja da išću od predsjednice pokroviteljstvo i da im predsjednica otvara manifestaciju. Diže to renome ionako uspješnoj fešti, a još jedno ime iz samog državnog vrha dobro stoji na listi najuglednijih gostiju. Razumljiva je i potreba predsjednice da se pojavljuje tamo gdje zrači dobra atmosfera, gdje se provlače opuštene teme, gdje se neće načinjati priče o egzodusu mladih, o mogućem krahu regionalnog gospodarstva, o zabrinjavajućim stremljenjima u Europi, kamo to i predsjednica stremi. A ako bi novinari i željeli postaviti pitanje dva o Marakeškoj deklaraciji, o uljanikovcima na minimalcu i radnicima na bolovanju koji ni taj minimalac ne dobivaju, potrudit će se jake sigurnosne snage da do neugodnih pitanja ne dođe. Uzalud su trčali novinari za predsjednicom, nadajući se da će im, osim pripremljenog govora, reći i još nešto.
K vragu, mogao bi netko pitao i kako gleda na ruski glazbeni spot u kojem je ona glavni lik, ali kako da se ona prema tome postavi kada se još nisu očitovali ni oni desno i još desnije! Trčali su novinari za njom od štanda do štanda dižući joj reputaciju prve zvijezde u Hrvatskoj, a ona je, kada je obilazak završila, samo mahnula i kliznula iz šatora, kao što dobro maslinovo ulje klizne niz grlo.
Nije za zamjeriti predsjednici, mandat joj neumitno teče i valja sve raditi za novi. Zato i u Vodnjan treba ponijeti paket svojih portreta koje će potpisivati i dijeliti djeci. Bilo bi bolje da je djeci podijelila čokolade, komentirao je netko, ali čokolade kvare osmijeh i debljaju u struku, nije čokolada autogram da je tek tako dijele medijske zvijezde. Čokoladu, uostalom, nije primjereno držati pored jastuka kao što se čuva dragi portret uz kojeg se lakše zaspi, lakše se usnu snovi o Jadranskom tigru i o najnaprednijoj zemlji svijeta
********************************************************************************
Šior Strahinja,
.Nemojte tako. Patuljci vole svoju Princezu!


Nema komentara:

Objavi komentar