srijeda, 28. studenoga 2018.

OPASNI KLIPOVI ZA PLJENKOVIĆEV TOČAK


PLENKOVIĆ JE UŠUTKAO DESNICU U HDZ-u, ALI… Uskoro ga čekaju dva najteža izazova u političkoj karijeri





Za Andreja Plenkovića, barem kada je riječ o HDZ-u, bila je ovo više nego uspješna godina. Ovladao je strankom, desno krilo bacio na koljena, a autoritet jedinog tko mu je mogao parirati, Milijana Brkića, doveden je u pitanje. U ovom trenutku Plenković kao šef HDZ-a zapravo i nema opoziciju unutar vlastite stranke, iako redom ljudi za koje se pretpostavlja da iza njih stoji sadašnji vrh stranke gube mini-izbore, poput posljednjih u Zagrebu gdje se biralo vodstvo zagrebačke Mladeži HDZ-a. Ali, to niti ugrožava samog Plenkovića, niti dokazuje da postoji oporba u redovima HDZ-a, niti da ga ne podržava članstvo.
Plenković i HDZ nemaju konkurenata ni u državi, jer je oporba gotovo i nestala i barem se od strane SDP-a pojavljuje samo kao karikaturalni dokaz da ipak imamo višestranačje. Sve to možda ukazuje na to da premijer i šef HDZ-a može mirno dočekati Novu godinu, siguran da će stranka ostvariti uspjeh i na europskim izborima, što onda otvara put i do pobjede na stranačkim, pa parlamentarnim izborima. Naoko je tako, ali ipak postoje zamke.
Plenkovića čekaju dva velika izazova, najteža u njegovoj dosadašnjoj političkoj karijeri, a to je donošenje zakona koji će, napokon, u Hrvatskoj biti restriktivan prema isticanju ustaških simbola te zakona o pobačaju. Ta dva zakona, bez obzira na to kako će se zabrana ustaških simbola službeno promovirati, označit će i Plenkovićev mandat na čelu HDZ-a, kao i Vlade. Na tome će premijer i šef stranke proći ili pasti.

Nema komentara:

Objavi komentar